dimecres, 23 de febrer del 2011

EL SECRET

EL SECRETO (2005)


ARGUMENT:
Un ratolí troba una poma i, per amagar-la, l'enterra. Quan un esquirol, un ocell, una tortuga i altres animals li van preguntant què ha amagat, a tots els diu que és el seu secret ...

Relat que juga amb la ironia que suposa desvetllar el secret al lector abans que al protagonista. No obstant això, la seva força no està en la trama, simpàtica però mínima, sinó en la seva modèlica confecció com àlbum. Així, les figures dels personatges estan sempre a la mateixa escala, es fa servir l'espai en blanc amb generositat i criteri, per crear tensió, es juga amb la tipografia de manera discreta elegant, incloent també petits dibuixos en les mateixes paraules; estan pensats els colors de la coberta i contracoberta, que són a més complementàries; també el disseny de les guardes està pensat i, en elles, s'han col locat en un lloc oportú els textos de les dades editorials ... I un detall més, que faria millor encara l'edició castellana seria traduir les paraules «mon secret» que figuren en la segona guarda.

ERIC BATTUT:
Eric Battut va néixer el 1968 a Chamalières, on viu i treballa. Després de sis anys d'estudis en economia i dret, va estudiar a l'Ecole Emile Cohl a Lió. El 1996, les seves primeres il.lustracions per LA CHÈVRE DE MONSIEUR SEGUIN es mostren a Bolonya. El 1997 va ser guardonat amb el "figue future" Montreuil, i el Premi de 2000 Octagon CIELJ. També ha publicat per la joventut Didier, Milà i Bilboquet Boheme Press.

dilluns, 14 de febrer del 2011

UNA ESTRANYA BESTIOLA

UNA ESTRANYA BESTIOLA (2009)


ARGUMENT:
Mira que mira mirant,
vaig trobar una bestiola molt estranya.
Era semblant a un ou:
gros de dalt, de baix prim.
Tenia els peus damunt
i una cua llarga i prima ...

Llibre de petit format que segueix la fórmula dels anomenats contes sense fi. Un conte per explicar, en el qual són fonamentals la rima i el ritme, a partir d'una estructura de vuit síl·labes, que es manté al llarg de tot el relat.
Juntament amb la seva senzillesa des del punt de vista literari artístic, aquest llibre destaca també pel joc que troba el públic infantil, que descobrirà amb ell la funció lúdica de la
lectura. Perquè passant les pàgines fins al final i girant el llibre ...

MON DAPORTA:
(Cambados, 1952)
És docent des de fa més de tres dècades i actualment treballa com a professor d'Educació Primària al CEIP Sant Torné de Cambados (Pontevedra). Pertany al col.lectiu
pedagògic Candea, que organitza cursos de formació i activitats per a educadors. És autor de diversos llibres infantils i ha participat en l'elaboració de llibres monogràfics enciclopèdies temàtiques.

OSCAR VILLÁN:
(Ourense, 1972)
Llicenciat en Belles Arts, en l'especialitat de pintura. Amb el seu primer treball d'il·lustració pel públic infantil, "El petit conill blanc", editat per KALANDRAKA, va rebre el 1r Premi Nacional d'iI·lustració 1999. A l'any següent, aquesta obra va ser inclosa pel Banc del Llibre de Veneçuela al catàleg de 'Els Millors Llibres per a Infants'. A més, aquest àlbum està adaptat al llenguatge de pictogrames per a la col lecció 'Makakiños'. Ha il·lustrat altres títols -també a KALANDRAKAcom "La zebra Camila ", " La mora "," El Rei Ós Blanc "i la col.lecció" Del bressol a la lluna "per a pre-lectors.

Dirigeix la col.lecció d'art 'Alfabets', a KALANDRAKA.

HISTÒRIES DE RATOLINS

HISTÒRIES DE RATOLINS (2006)


ARGUMENT:
-Pare, ja estem tots al llit-van dir els ratolins-. Venga, explica'ns un conte.
-Faré una cosa millor-va dir Pare-. Us explicaré set contes, un per a cadasun de vosaltres ...

No hi ha res més agradable que adormir amb  un conte, i si a més són com els set que compta el Pare Ratolí, molt millor! Set històries que faran les delícies de set ratolins i, amb tota seguretat, de tots els nens i nenes. Així ha estat, és i serà, durant moltes generacions.


ARNOLD LOBEL:
(Los Angeles 1933, Nova York 1987)
Va estudiar Art al Pratt Institute, on va conèixer la que seria la seva dona, la il·lustradora Anita Kempler. Començà treballant per a una agència de publicitat i amb posterioritat es va dedicar a il·lustrar llibres escrits per altres autors. El 1962 va aparèixer el llibre "A zoo for Mister Muster", al qual el seguí un any després "A holiday for Mister Muster".

Com a autor il·lustrador va rebre numerosos reconeixements per part del públic i la crítica especialitzada. 
Entre els premis aconseguits destaquen el Caldecott Honour Book, el Christopher Award, el Caldecott Award i el Newbery Honour Book. 

Al llarg de la seva trajectòria va il·lustrar uns 70 llibres d'altres escriptors, als quals s'hi van sumar gairebé una trentena més escrits i il·lustrats per ell mateix.

La finalitat dels contes de Lobel -faules en la seva major partés aconseguir que els nens aprenguin a llegir d'una manera divertida. "Només escriptors amb una enorme sensibilitat com Lobel van ser capaços d'utilitzar un estil innocent sense pecar de pueril, tant en la narració com en les il·lustracions que creava ", han dit els principals especialistes en Literatura Infantil i Juvenil.

"Històries de Ratolins" s'ha convertit en un referent ineludible i inqüestionable, per les seves textos i il.lustracions senzills i evocadors. D'aquesta mateix autor, KALANDRAKA també ha publicat l'obra titulada "El porquet".


EL RATOLÍ DEL SENYOR MAXWELL

EL RATOLÍ DEL SENYOR MAXWELL (2004)


ARGUMENT:
Ja és l'hora de dinar i el Sr Maxwell està impacient per celebrar el seu ascens. Quan arriba al restaurant L'arpa Afilada, el maître, Claudio, li dóna la benvinguda i el condueix a la seva taula de sempre. El Sr Maxwell  hàbits molt meticulosos, però avuiestà de molt bon humor: en lloc de demanar el primer plat acostumat, un ratolí al forn, li demana a Claudio que li porti un ratolí viu.
- Vol el senyor que el matem per vostè? -va preguntar Claudio.
No serà necessari-va contestar el Sr Maxwell.
No obstant això, el Sr Maxwell aviat descobrirà que la seva decisió ha estat un gran error ...
Amb unes fantàstiques il lustracions i una intel ligència subtil, El Ratolí del Sr Maxwell ens presenta un enginyós conte, ple de suspens: la història de David i Goliat amb morro i bigotis, i uns modals exquisits a
 la taula.

FRANK ASCH:
Frank Asch és el popular autor i il·lustrador de més de 60 llibres per a nens, que inclouen títols com Happy Birthday, Moon i Monsieur Saguette and His Baguette. Viu itreballa a Middletown Spring, Vermont. El seu fill Devin Asch, va col.laborar amb Franken les obres Baby Ducks New Friend i Like a Windy Day i viu a Los Angeles.

dijous, 10 de febrer del 2011

FREDERICK

FREDERICK (2006)


ARGUMENT:

“I tu, per què no treballes, Frederick?", li preguntaven els altres.
"Jo treballo", els responia Frederick.
“Recullo rajos de sol pels dies freds d'hivern."

Una família de ratolins recull provisions i tots treballen, excepte Frederick, que aparentment no fa res. Però ell també s'aprovisiona: raigs de sol, colors, paraules ... Quan arriba l'hivern,
comproven que la seva tasca poètica havia estat imprescindible perquè els ratolins passin millor la cruesa de l'estació hivernal. Així, en aquest conteFrederick és acceptat com és.

Leo Lionni és un dels pioners de l'àlbum il.lustrat modern. Un dels temes que aborda el relat és la individualitat, el descobriment i l'acceptació de la pròpia identitat. Frederick és poeta i
demostra que, a la seva manera, també fa una aportació al col.lectiu. Així se'ns presenta l'artista no com un ésser automarginat, sinó com algú necessari per als altres. Enfront de la importància del treball, Frederick recorda la necessitat d'alimentar-se de més coses que palla i nous.

A molts, Frederick els pot semblar egoista, però l'egoisme del protagonista és, simplement, una fidelitat en sí mateix. Els seus veïns de caulluny de recriminar-li, li deixen meditar, respecten la seva introspecció i senten curiositat per un món que, finalment, agraeixen.


LEO LIONNI:
(Amsterdam, Holanda, 1910-Toscana, Italia, 1999)

Leo Lionni va créixer en un ambient artístic -la seva mare havia estat cantant d'òpera i el seu tiet Piet fou un gran aficionat a la pintura- i des de molt jove va saber que aquell seria el seu destí. La seva formació no fou artística, ja que es doctorà en Economia.

El seu primer llibre per infants arribà molts anys després, gairebé per casualitat. Durant un viatge en tren se li ocorreguè entretenir als seus nets amb un conte fet a base de trossos de paper de seda. Així sorgí "Petit Blau i petit Groc". Fou el primer de més de 40 obres aclamades a tot el món per la crítica especialitzada.

Al 1931 s'instalà a Milà i entrà en contacte amb el disseny gràfic. Quan es traslladà a Amèrica al 1939, va treballar en una agència de publicitat de Filadèlfia, la Corporació Olivetti i la revista Fortune. També creia la seva reputació com a artista i els seus quadre s'exhibien en les millors galeries, des d'Estats Units a japó. Com ell mateix va dir: "D'alguna manera, en algun lloc, l'art expressa sempre els sentiments de la infància". Pels seus mèrits com a escultor, dissenyador, pintor i il·lustrador, va rebre al 1984 la Medalla d'Or de l'Institut Americà d'Arts Gràfiques.

L'autor ens transmet la importància de la llibertat individual: els lectors es senten emparats, doncs saben que els ratolins respectaran la individualitat de Frederick. És com si els diguès que s'ha de ser el que un desitja i ser-ho sense por, donat que els altres ho podran entendre. 

Altres àlbums de Leo Lionni editats per KALANDRAKA són "Nadarín", "Petit Groc i Petit Blau", "La casa més gran del món" i la sèrie "Frederick" per a pre-lectors.